Extreme sporlar arasında BMX, Türkiye’de diğer extreme sporlardan ufak bir farkla ayrılıyor. 30 yıl önce bu sporu yapanlar bugün bu spordan kopmamış, tam aksine daha da kenetlenmiş durumdalar. Türkiye’de bugün 15 yaşındaki bir sürücü, 40 yaş veya üstü bir sürücüyle, yani belki de babası yaşındaki bir sürücüyle aynı skate parkı paylaşabilir. BMX’in 30 yıl önceden gelen kültürel mirası artık genç kuşağa taşınıyor. BMX TR olarak bunda bir parça etkimiz varsa ne mutlu bize…Tarihten gelen bu mirası genç sürücülerimize aktarmaya tüm gayretimizle keyifle çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz.

Bu amaçla yola çıkarak bir eksikliği farkettik. Türkiye’nin bir BMX günü olmalıydı. Eski sürücüler yeni kuşakla biraraya gelmeli, Türkiye’nin farklı illerindeki sürücüler aynı skate parkı senede bir gün de olsa paylaşmalıydı. Senelerdir birbirini görmemiş eski BMX kardeşleri biraraya gelmeli, yeni kardeşlikler doğmalıydı. Biz de biraz tez canlı davrandık, Mayıs’ın ikinci pazarını Türkiye BMX günü ilan ettik! Tabii anneler gününe denk geldiğini bir şekilde akıl edemedik J Bu nedenle gelemeyenler olduysa da seneye daha dikkatli bir tarih seçimiyle karşınızda olacağımızdan emin olabilirsiniz!

8 Mayıs çağrımız önce eski arkadaşlarımızdan olumlu tepkiler aldı. Öyle ki 8 Mayıs’a gelebilmek için Murat Başkan (Melek) Almanya’dan,

 

 

Kaya Yalçın İngiltere’den,  

 

Cenk Bilgin (Cangabi) ve Hakan Karka (Zenci) Göcek’ten gelmeye karar verdiler. Biz de bu vesileyle İstanbul BMX’ine damga vurmuş herkesi Türkiye BMX Günü’nden bir gün önce 7 Mayıs Cumartesi akşamı biraraya toplamaya karar verdik. Güzel bir Cumartesi akşamıydı ve Ataköy Marina’da Benzin Cafe’de buluştuk. Zenci maalesef geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle aramızda olamadı.

 

Önce (Solda sağa) Öge, Cenk (Cangabi), Boğaç, Ediz, Melek, Ahmet(Löpçük), Mutlu, Kaya mekana geldi.



Biraz sonra ileriden Akman(Haro) ve Ertan (Yumuşakayak) göründüler.

   



Oğuz (Facik)’un da katılmasıyla büyük buluşma gerçekleşmiş oldu.



 

Tabii İstanbul’un en eski sürücüsünü de unutmamak lazım. Dedemiz Kemal’de sonradan aramıza katıldı.

 

Ediz’in 87 GT Performer’i ve Akman’ın 88 Haro Master’ı geceye renk kattı. 

 

  

Uzun senelerin eskitemediği arkadaşlıklar tekrar canlandı, geç saatlere dek süren keyifli bir gece oldu. BMX’in iki tekerlekli bir bisiklet olmaktan çok daha öte, yıllar boyunca dostlukları birarada tutan bir yapı harcı olduğunu tekrar gördük. 25-30 sene önce 15 yaşında olan çocuklar belki şimdi büyümüşler,  çoluk çocuğa karışmışlar hayatlarında türlü türlü olaylar olmuştu, ama biraraya gelince 80 ve 90 ların verdiği o ruh tekrar canlanmış, sanki daha dün gibi yaşadığımız BMX dolu günlerin anıları yeniden canlanmıştı.

 

 İlerleyen saatlerde adalı Bahadır da bizimle birlikteydi. Bu pozu vererek Türkiye BMX tarihine ve geceye damgasını vurdu.

 

Geç saatte mekanı terkettik. Ertesi gün Avcılar Skate Park’ta Türkiye BMX gününü kutlayacaktık…


Ve beklenen gün geldi! Sabah erkenden Avcılar Skate Park genç yaşlı BMX’çilerle dolmaya başladı. Sosyal medya aracılığıyla çağrı yaptığımız birçok sürücü Türkiye’nin farklı yerlerinden gelmişti. Sadece bizim bildiğimiz Gaziantep, Samsun, Tekirdağ, Kayseri, Adana, İzmir, Bilecik, Muğla, Antalya’dan sürücüler skateparka geliyordu. Belki başka illerden sporcularımız da vardı.

 

 

 

 

 

 

Tatlı bir rekabet BMX’in olmazsa olmazıdır. Rekabetsiz ve beraber sürmeksizin BMX’te ilerleme kaydetmek zordur. Birkaç saatlik bir kaynaşmadan sonra sıra daha önceden yapmayı planladığımız yarışmalara gelmişti. Önce Big Air Yarışması yapıldı. Big Air yükseklik ölçüsünü ve Bunny Hop çubuğunu sevgili dostumuz Boğaç bizler için imal ettirdi ve Avcılar Skatepark'a dek nakliyesini de üstlendi.



Ardından Türkiye BMX’inin vazgeçilmez disiplini Flatland yarışması yapıldı. Sırf bu yarışma için Antep, Adana ve İstanbul’dan kardeşlerimiz geldi.




Yarışmalar olurken, yarışmaları kazananlar için VANS’ın sponsorluğu ile elimize ulaşan hediyeler bir köşede usul usul yeni sahiplerini bekliyorlardı.

 

 

  

Keyifli bir Flatland yarışmasından sonra Bunny Hop yarışmasını gerçekleştirdik.


Yarışmalar sırasında Melih ve Ediz’in tecrübeleri kısa süre içerisinde yapılmış olan yarışma organizasyonunun aksaklık yaşanmadan çok başarılı şekilde geçmesini sağladı… Yarışmalar boyunca Kemal, Murat, Celal, Akman, Cenk, Ertan ve Bülent jürilik yaptılar.

Başka İşler firmasından dostumuz Cemil gün boyu ortağıyla beraber sadece bize destek olabilmek adına kamerasını elinden Drone’unu da gökyüzünden eksik etmedi.

 

Organizasyonumuza İzmir’den ailesiyle katılan İsmail Emre Dalgıç herkesin sevgisini kazandı. 12 yaşında kendisinden büyük BMX’iyle yarışmalara katılarak bir de 3.lük aldı.


Uzun süren yarışmalardan sonra gün sonunda ödül törenine geçildi. Big Air yarışmasında birinciliği İbrahim ŞİMŞEK, ikinciliği Abdullah GÖKTAŞ, üçüncülüğü de İsmail Emre DALGIÇ aldı.



 

Flatland yarışmasının kazanan sıralaması ise birinci Murat ÖZDEMİR, ikinci Hüseyin TOK, üçüncü Samet KESKİN şeklindeydi.

 

  

Bunny Hop Yarışmasında birinci Ahmet BUYURAN, ikinci Talha TÜRKASLAN, üçüncü Ahmet Samet ERDEM oldu.

 

 

Günün sonuna gelinmişti. Bugünü, BMX kuşaklarının biraraya gelişini ölümsüzleştirmek için topluca resim çektirdik…



Tabii Old School için ayrı bir resmi de ihmal etmedik.




Bundan sonra gelenekselleştireceğimiz bir organizasyonun ilkini böylece geride bırakmış olduk. Müziksiz, megafonsuz, hoparlörsüz, tamamen amatör ruhla, saf, dolu dolu bir BMX günü yaşadık. Umuyoruz diğer tüm kardeşlerimiz ve arkadaşlarımız da unutulmaz anılar edindiler. ÇOK YAŞA BMX!